Nanja van Rijsse woont in Amsterdam en heeft in 2018 Women Skate the World opgericht. Onder die naam worden educatieve en creatieve skateboardprogramma’s voor kinderen georganiseerd waarin empowerment, leiderschap en persoonlijke ontwikkeling belangrijk zijn. Ook worden evenementen voor vrouwen en de LHBT-gemeenschap georganiseerd om skateboarden ook een veilige en gezellige activiteit voor die groepen te maken. “We hebben vanaf het begin een combinatie van skateboarden met educatieve en creatieve elementen. Informele educatie. Een uurtje skateboarden en een uurtje dingen maken in de groep, spelletjes spelen, samen praten. Meiden hebben veel interesse in de combinatie van sport, spel, creativiteit en leren. Daarmee haal je ze makkelijker binnen.”

In het gesprek geeft Nanja heel concrete en toepasbare tips om een bredere doelgroep voor urban sports enthousiast te maken. Dit is onze top drie van haar inspirerende quotes:

  • “Waaraan skateparken moeten voldoen om aantrekkelijk te zijn voor iedereen? De plek van een park is belangrijk. Net als de inrichting. Denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van een vrouwen-wc. De verlichting moet ook goed zijn. Zorg dat je een veilige route hebt van en naar het park. En de sfeer moet goed zijn, zodat mensen zich veilig voelen en echt een community kunnen vormen van gelijkgestemden. Mensen moeten het prettig vinden om daar te zijn.”
  • “Skateboarden biedt veel kansen om te werken aan je doorzettingsvermogen. Je hebt heel veel tijd en moeite nodig om bepaalde skills te leren. Daarnaast leer je door skaten heel goed angsten te overwinnen. Voor mensen die nog nooit op een skateboard hebben gestaan zou ik zeggen: doe het en je snapt wat ik bedoel. Je doet gewoon dingen die eigenlijk een beetje enger zijn dan de dingen die je normaal doet. Je valt en loopt risico’s op blessures. Dat geldt natuurlijk voor meer sporten, maar bij skateboarden neem je die risico’s heel bewust. Dat draagt bij aan strijdvaardigheid, dat je over dingen heen durft te stappen en een gecalculeerd risico durft te nemen, dat je zelfverzekerd wordt. We benaderen skateboarden in onze programma’s als een teamsport. Niet omdat je het samen uitvoert, maar wel omdat je elkaar kunt ondersteunen in bepaalde ontwikkelingen van je vaardigheden of dat nu wel of niet of een skateboard is. Het gaat er niet om wie de beste is of wie het beter kan, maar om elkaar ondersteunen en stimuleren.”
  • “[…] Rolmodellen zijn belangrijk op meerdere niveaus. Zowel iemand die het helemaal maakt op topsportniveau maar ook iemand die jou bij de hand kan nemen en jou van een ramp af kan begeleiden, iemand die kan praten met jouw omgeving of mensen die belangrijk voor jou zijn. We leven op dit moment in een samenleving waarin gender best wel gescheiden en nog ongelijk is en het is belangrijk om te erkennen dat jij daar als vrouw echt een verschil in kunt maken.”

Bekijk hier het hele gesprek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

    Heb je opmerkingen, tips of vragen?
    Neem contact met ons op!